{ "title": "Dünya Atlası", "image": "https://www.dunya.gen.tr/images/dunya-atlasi.jpg", "date": "21.01.2024 09:54:28", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "
Dünya atlası, özellikle okullarda oldukça ihtiyaç duyulan bir materyaldir. Birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Kuşe kâğıda baskılı, düz kâğıtlara baskılı, ülkelerin siyasi ve coğrafi özelliklerinin hatta bayraklarının da bulunduğu geniş içerikli atlaslar da bu çeşitler arasında gösterilebilir.

Dünya atlası hangi ülkenin nerede bulunduğunu, ülkelerin coğrafi özelliklerini, ülkelerin sınırlarını, dünyanın şeklini, dünyadaki iklim farklılıklarını, deniz ve okyanusları gösterebilir. Hemen bütün dünya atlaslarında, iklim kuşakları ve tipleri, dönenceler, meridyenler ve paraleller, dünyanın kendine has geoit şekli ve bunun dikdörtgen yüzeye (Kağıda) olabildiğince açılmış hali, atlas üzerinde gösterilen haritaların ölçeği bulunmaktadır.

Dünya Atlası İçinde Hangi Bilgiler Bulunmaktadır?

Birçok siyasi ve coğrafi bilgi, dünya atlaslarından öğrenilebilir. Bu açıdan atlaslar, oldukça zengin bilgi kaynaklarıdır. Neredeyse bir ansiklopedi kadar bilgiyi, bir yüzey görselinde taşıyabilir. Dünya hakkında pek çok bilgi de dünya atlaslarında saklıdır. Örneğin dünyanın katmanları, atmosferin katmanları bunlar arasında gösterilebilir. Öte yandan uzaklık hesaplama hususunda da atlaslar içindeki harita ölçekleri yardımcı olabilecektir. Okyanusların derinlikleri, dağların yükseklikleri, orman ve bitki örtüsünün sıklığı gibi bilgiler de renkli dünya atlası içeriğindeki renklere bakılarak anlaşılacaktır. Örneğin; koyu mavi okyanusun ya da denizin oldukça derin olduğunu anlatırken açık mavi sığ olduğunu gösterir. Ayrıca izoterm haritalarının, rakımın yani deniz seviyesinden yüksekliklerin gösterildiği gayet zengin içerikli dünya atlasları da bulunmaktadır.

Dünya atlası hemen herkesin mutlaka incelemesi gereken bir atlastır. Zira teknolojinin getirdiği yenilikler ve imkânlar ile adeta köyleşen dünyayı keşfetmek, ülkelerin konumu ve sınırları hakkında bilgi sahibi olmak herkes için lazımdır.

Çocuklara küçük yaştan itibaren dünya atlası edindirmek de çocuğun, siyasi, coğrafi ve genel kültür anlamında gelişip, öğrenmesine imkân sunacaktır.

Bugün genel itibariyle bütün okul sınıflarında, bir ülkemiz Türkiye haritası, bir de dünya haritası bulunmaktadır. Özellikle her çocuğun bir dünya atlası sahibi olması da istenmektedir ki, çocuklar şimdiden yaşadığı dünyayı, onun nasıl mucizevi ve harika bir yer olduğunu keşfedip, öğrenebilsin. Ayrıca okullarda, harita ve atlasın nasıl kullanıldığı da öğretilmektedir. Zira bir atlas içerisindeki haritaları inceleyip, anlayabilmek, onu çözümleyip, gösterilen işaretleri anlamlandırabilmek için de harita bilgisi gerekmektedir.
" } ] }