{ "title": "Dünya Barış Günü", "image": "https://www.dunya.gen.tr/images/dunya-baris-gunu.jpg", "date": "20.01.2024 01:25:41", "author": "Ece HanımHarzan", "article": [ { "article": "Dünya Barış Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; 1981'deki 57. Birleşimde \" Genel Kurulun Açılış Günü\" olan her Eylül'ün 3. Salı Gününü \"Uluslar Arası Barış Günü\" ilan etmişlerdir. 7 Eylül 2001 tarihinden sonra ise A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 Eylül'ü Barış Günü olarak ilan edilmiştir.

Birleşmiş milletler, Barış Gününde Dünya çatışmasını önlemek ve barışın simgesi yolunda ilerlemek için bilinçlenmeyi hedefliyor. Her 21 Eylül de Birleşmiş milletler Merkezinde \" Barış Çanı\" çalınıyor. Savaşlardaki insan ölümlerinin anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan dünyanın tüm kıtalarından çocukların topladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine \"Çok Yaşa Mutlak Barış\" yazısı kazındı.

Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ise Dünya Barış Günü 1 Eylül olarak kutlanmaktadır. Oysa Dünya'da 160 ülkede Dünya Barış Günü 21 Eylül olarak kutlanmaktadır. Aslında her iki gününde (1 Eylül ve 21 Eylül) Birleşmiş Milletler'in aldığı kararlar doğrultusunda gelişmiştir. Türkiye'de 1 Eylül'de Dünya Barış Günü'nün kutlanmasının nedeni ise; 2. Dünya Savaşının başlama tarihi ve Birleşmiş Milletlerin aldığı kararlar doğrultusunda kabul görülmüştür.

Dünya Barış Günü ile tüm dünya da tüm ülkelerin ve tüm insanların 24 saat boyunca tüm düşmanlıkları, tüm savaşların durdurulmasını amaçlamıştır. Dünya Barış Gününde tüm dünyada yerel saat olarak saat 12'de 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Birleşmiş Milletlerde \" Barış Çanı\" çalmaktadır.

Kısacası, 1 Eylül bizim Dünya Barış Günümüzdür. Yoksa eğer Birleşmiş Milletler günü istiyorsak 21 Eylül Dünya Barış Gününü benimsemeliyiz. Eğer gerçekten 1 Eylül de Dünya Barış Gününü kutlamak istiyorsak; Dünya Barış Gününü gerçekten benimsemeliyiz.

" } ] }