{ "title": "Dünyanın En Büyük Yılanı", "image": "https://www.dunya.gen.tr/images/dunyanin-en-buyuk-yilani(2).jpg", "date": "19.01.2024 21:26:48", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Dünyanın en büyük yılanı kobra yılanına kral kobra yılanı adı verilen dünyanın en uzun ve zehirli yılanıdır. Kobra yılanının uzunluğu 6 -7 metre kadardır. Ağırlığı da 9 kiloya kadar çıkabiliyor. Bu yılan türü Güneydoğu Asya'dan Hindistan'a kadar çok geniş bir yaşam alanına da sahiptir. Kral kobranın asıl ismi yılan yiyici anlamına geliyor. Bu yılanların beslenme şeklinde öncelikle, aralarında pitonların ve hatta kendi türünün daha küçük üyelerinin de bulunduğu, diğer yılanlar yer almaktadır. Kral kobranın zehri sinir zehridir. Bu yılanın tek ısırıkta bulunan miktarıyla 20 insanı öldürecek güce sahiptir. Kobra yılanının zehrinin öldürücü oranı %75'e kadar çıkabiliyor. Ancak ısırıklarının büyük bir çoğunluğu öldürücü olmayan dozda zehir içeriyor.

Dünyanın en büyük yılanı kobra yılanının özellikleri nelerdir?

Kobra yılanının derisi zeytin yeşili oluyor ya da güneş yanığı gibi renktedir. Soluk yeşil renkli şeritler vücutları boyunca uzanır. Bu yılanın karın karın alt kısmında krem ya da soluk sarı renkte mevcuttur, pulları da vardır ve pulları düzgün şekildedir. Yetişkin yılanın başı oldukça büyük olur. Başı ağır görünse de buna rağmen bütün yılanlar gibi onlar da çenelerini genişletiyor ve avlarını yutabilirler. Kral kobranın ağzı ön tarafında zehir kanallarının bulunduğu iki küçük zehir dişi bulunuyor. Bu tür yılanın yaşam süresi yaklaşık olarak yirmi yıl oluyor ve her sene yaklaşık 30 cm'ye kadar büyüyebilir. Kral kobra oldukça iri ve güçlü bir yılandır. Ortalama olarak 3, 6 ile 4 m arası uzunluğuna sahiptir. Yaklaşık 6 kg ağırlığındadır. Erkek kobralar yılanları dişilerine göre daha büyük ve daha kalın olurlar. Güney Tayland'ın Nakhon Sritamart dağlarında 5, 6 m görülen kobra yılanı vahşi yaşamdaki en büyük kobra rekorunun sahibidir. 5, 6 m'den daha uzun olan yılan Londra hayvanat bahçesinde yaşamıştır. Ll. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine bu yılan uyutulmuştur. Bu yılanın 5,7 m olarak ölçülmüştür. Yine de bu yılan türünün tehdit altında olması nedeniyle kral kobranın bu uzunluklara ulaşması zordur.

Kobra yılanının avlanma şekli

Bu yılanlar diğer yıllarda olduğu gibi kral kobraların da koku alma ve ağzın üst bölümünde bulunan jacobson organına ileten çatallı bir derileri vardır. Kobra yılanı avının kokusunu hisseder. Avının kokusunu hissettiğinde, onun yönünü belirleyebilmek için dilini hızlıca hareket ettirmeye başlar. Böylece avını yakalar. Ayrıca keskin görme yeteneğine sahiptir. Titreşimi algılamadaki zekâsına ve hassasiyetine güvenir. Zehrin enjekte edilmesinden sonra kral kobra yılanı avını yutmaya başlar ve bu durumda zehrin etkisiyle zehrin yakaladığı avın sindirimine başlamış olur. Kral kobra yılanları da sabit çene kemikleri yoktur. Bunun yerine çene kemikleri aşırı derecede esnek bağlarla birbirine bağlıdır. Bu sebeple kobra yılanının alt çene kemiklerinin birbirinden bağımsız şekilde hareket edebilmesini sağlıyor. Bütün bu yılanlarda olduğu gibi kral kobra yılanları avını bütün olarak yutuyorlar. Yılanların çenesinin genişlemesi sayesinde kobra yılanı kafasından daha büyük avları kolayca yutabilecek özelliğe sahiptirler.
" } ] }